Isnin, 22 Mac 2010

Switzerland-Part 1

Alhamdulillah, dengan izin dan limpah kurnianya Allah telah memberi ana luangan masa untuk berkongsi sedikit pengalaman ana selama ana bercuti bagi semester satu baru-baru ini.

Pada cuti semester kali ini, Allah telah memberi peluang kepada ana untuk menjejak kaki ke Eropah. Ana telah menghabiskan cuti kali ini dengan menjelajah bumi Switzerland. Bumi yang terkenal dengan pemandangan pergunungan Alps yang cantik dan menakjubkan. Maha Suci Allah yang menjadikan segala keindahan alam ini, agar kita dapat mengambil manfaat daripadanya.

30 Januari 2010

Ana, Rozaili dan Afnan bertolak dari Irbid selepas asar, Kami menuju ke Mujamma’ Amman Jadid untuk mengambil service ke Dimasyq. Tiba disana kami bertemu rakan-rakan lain dan membeli tiket bas dari Dimasyq ke Istanbul bersama-sama. Perjalanan ke Istanbul mengambil masa hampir 32 jam. Kami bertolak dari Dimasyq pada jam 9 malam.

31 Januari 2010

Jam 1.45 pagi, kami tiba di Sempadan Syria Turki. Selepas hampir 1  jam kami berurusan di sana, kami meneruskan perjalan dan tiba di Hatay pada pukul 4 pagi. Di sini, kami terpaksa menaiki bas lain untuk meneruskan perjalanan ke Istanbul. Jam 11 pagi, barulah kami bertolak ke Istanbul. Sepanjang perjalanan kami, bas kami singgah di beberapa bandar utama Turki seperti Adana dan Ankara untuk mengambil dan menurunkan penumpang.

1 Febuari 2010

Mimbar Masji BiruJam 5 pagi kami tiba di Istanbul. Kami bersarapan pagi di stesen bas dan kemudian menuju ke Sultanahmet, di sana kami solat subuh di sebuah masjid. Seterusnya kami semua mencari hostel untuk rakan-rakan kami yang bercadang untuk menghabiskan masa mereka di Istanbul. Apabila hari agak cerah, kami bertiga mencari tiket untuk kami ke destinasi seterusnya iaitu Switzerland. Dalam usaha mencari tiket, kami masih lagi sempat untuk bersiar-siar sekitar kawasan Sultanahmet di mana terdapatnya di sini Hagia Sophia, Masjid Biru, Topkapi Palace dan macam-macam lagi lah, setelah meng’survey’ kebanyakan travel agensi, kami pun dapat satu kedai yang menjual tiket pada kadar harga yang agak berpatutan iaitu 140 Euro untuk pergi dan balik, tiket pergi dari Sabiha Gocken ke Zurich dan tiket balik dari Basel  Europort ke Sabiha Gocken, syarikat tambang murah Turki,  Pegasus.

Selepas itu, kami solat zuhur di Masjid biru dan seterysnya kami pergi ke Panorama 1453, sebuah muzium berkenaan penawanan Sultan Muhammad Al-fateh terhadap kota Constantinople, atau kini dikenali sebagai Istanbul. Kemudian kami bersiar-siar di Grand Bazar. Seterus kami makan malam di sebuah restoran Turki dan kami pulang ke Hostel.

Bersambung…Di Panorama 1453Dalam Masjid Biru Hagia SophiaSalad TurkiMakanan Turki ( x ingat nama)Makanan Turki ( x ingat nama)Makanan Turki ( x ingat nama)

Tiada ulasan:

Gambar